Je zwembad verwarmen met een warmtewisselaar

Eén van de snelste manieren om je zwembad te verwarmen is door gebruik te maken van een warmtewisselaar. In een warmtewisselaar komen je zwembadwater en warmte samen. De overdracht van warmte op het water gaat razendsnel. Meestal wordt de wisselaar gebruikt in combinatie met een CV ketel maar je kunt er ook je zonnepanelen, boiler of warmtepomp op aansluiten. Je zwemseizoen kun je extra verlengen doordat je water altijd op de gewenste temperatuur blijft. Om de juiste kW warmtewisselaar te kiezen dien je ongeveer 3kW per 10m³ water aan te houden. 

18 Artikelen |

Aflopend sorteren
 1. MTS warmtewisselaar 13kW

  MTS warmtewisselaar 13kW
  € 359,00
  Op werkdagen vóór 14:30 uur besteld, volgende dag in huis
 2. MTS warmtewisselaar 28kW

  MTS warmtewisselaar 28kW
  € 395,00
  Op werkdagen vóór 14:30 uur besteld, volgende dag in huis
 3. MTS warmtewisselaar 40kW

  MTS warmtewisselaar 40kW
  € 399,00
  Op werkdagen vóór 14:30 uur besteld, volgende dag in huis
 4. MTS warmtewisselaar 60kW

  MTS warmtewisselaar 60kW
  € 459,00
  Op werkdagen vóór 14:30 uur besteld, volgende dag in huis
 5. MTS warmtewisselaar 75kW

  MTS warmtewisselaar 75kW
  € 479,00
  Op werkdagen vóór 14:30 uur besteld, volgende dag in huis
 6. MTS warmtewisselaar 120kW

  MTS warmtewisselaar 120kW
  € 635,25
  Op werkdagen vóór 14:30 uur besteld, volgende dag in huis
 7. Bowman titanium warmtewisselaar 5113-1T

  Bowman roestvaststaal warmtewisselaar 5113-1S
  € 440,00
  Op werkdagen vóór 15:30 uur besteld, volgende dag in huis

18 Artikelen |

Aflopend sorteren

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een warmtewisselaar?

Doordat je met dit systeem niet afhankelijk bent van de zon kun je je meteen voorstellen dat je de energie dus volledig zelf moet bekostigen. De aanschafkosten van een goed systeem valt normaal gesproken best mee maar vergis je niet in het verbruik ervan. Denk dus eerst goed na over je verwachtingen en maak voor jezelf een calculatie van jaarlijkse energiekosten die je ervoor over hebt. Het hele jaar zwemmen is met dit systeem prima mogelijk maar is dit ook wat je wensen zijn. 

Tip: Combineer het met een andere verwarming

Een warmtewisselaar verwarmt je zwembadwater zeer snel. Is je zwembad eenmaal op temperatuur en de buitentemperatuur is goed gebruik dan naast de warmtewisselaar een alternatieve verwarming zoals zonnecollectoren of een warmtepompHiermee bespaar je aanzienlijk op je energiekosten zonder dat je inlevert op de luxe van een verwarmd zwembad.

Hoe werkt een warmtewisselaar precies?

Een warmtewisselaar brengt de warmte over van een externe warmtebron zoals een cv-ketel, zonneboiler of warmtepomp naar je zwembadwater. In de warmtewisselaar stroomt het zwembadwater en het warme water (doorgaans 70-90°C ) in tegengestelde richting van elkaar langs een spiraal. Het water staat niet in directe verbindinding met elkaar. Er zijn 2 verschillende soorten warmtewisselaars voor zwembaden:

1. Elektrische warmtewisselaar

Een warmtewisselaar waarin de warmte niet wordt verkregen vanuit een boiler of CV ketel maar via elektra. Vergelijk het met een waterkoker. Het water stroomt langs een gloeiend hete spiraal waarmee de warmteoverdracht plaatsvindt. Dit systeem is goed te gebruiken bij kleine zwembaden of Jacuzzi's, Voor grotere zwembaden zijn er energiekosten veel te hoog. Dit systeem komen we bij zwembaden vanaf 10m³ zelden tegen in Nederland en België. 

zwembadverwarming warmtewisselaar zwembad

2. CV warmtewisselaar

Dit type warmtewisselaar is de meest gebruikte versie. De warmte komt direct van de CV ketel, boiler  of warmtepomp en stroomt door de wisselaar. Je zwembadwater komt in tegengestelde richting in de wisselaar en de overdracht van warmte vindt plaatst langs de spiraal. Mocht je huidige CV ketel beschikken over 2 uitgangen dan kun je de warmtewisselaar daar doorgaans op aan laten sluiten. Vaak wordt er een aparte CV installatie gebruikt om een warmtewisselaar op je zwembad aan te sluiten. Een groot voordeel van een warmtewisselaar die aangesloten is op een CV installatie is dat je het gehele jaar kunt genieten van warm zwemwater en dat je niet afhankelijk bent van de zon.

CV warmtewisselaar

Let op dat het binnenwerk van de warmtewisselaar van corrosie bestendig materiaal is gemaakt. Zeker bij zwembaden met zoutwater is dit aan te bevelen. Titanium is een veel voorkomend materiaal in warmtewisselaars.