Hoe jij de waterbehandeling van jouw zwembad regelt

Het is belangrijk om zowel het zichtbare als het onzichtbare vuil uit jouw zwembad te houden. Je wilt immers kunnen genieten van een schoon zwembad. Daarom is het verstandig geregeld na te blijven denken over de waterzuivering van jouw zwembad door middel van waterbehandeling. Door de producten voor waterbehandeling blijft het zwembadwater fris en helder. Ook benieuwd hoe jij op een juiste wijze aan waterbehandeling kunt doen? Graag geven wij je tips over het goed gereinigd houden van jouw zwembad en welke producten hierbij een handje kunnen helpen.

 1. Meest Verkocht
  Interline shock 55 granulaat 5kg

  Interline shock 55 granulaat 5kg

  Speciale prijs € 74,95 Normale prijs € 81,95
  Op werkdagen vóór 15:30 uur besteld, volgende dag in huis
 2. Beste Deal
  wateranalyse set zwembad zwembadcompleet wateranalyse set zwembad zwembadcompleet

  Splash-X Testset (chloor en pH)

  Speciale prijs € 4,95 Normale prijs € 9,95
  Op werkdagen vóór 15:30 uur besteld, volgende dag in huis
 3. Nieuw in Collectie
  Zwembadzout 25 kg

  Zwembadzout 25 kg

  Op werkdagen vóór 16:00 uur besteld, volgende dag in huis

Test eerst je water voordat je start met de waterbehandeling

Voordat begonnen kan worden aan de behandeling van jouw zwembadwater, is het belangrijk te weten wat de huidige conditie van jouw zwembadwater is. Door gebruik te maken van testsets voor zwembaden kun jij testen of de verschillende waardes van het water voldoende zijn. Zijn deze niet voldoende, dan raden wij aan direct actie te ondenemen met de waterbehandeling van je zwembad. In het assortiment van ZwembadCompleet vind jij onder andere testers voor zowel de hoeveelheid chloor als pH- en alkaliteitwaarde van het zwembadwater.

De pH waarde en alkaliteit van jouw zwembadwater

Wanneer je een zwembad hebt, wil je natuurlijk graag blijven genieten van schoon zwembadwater tijdens het zwemmen. Daarom is het belangrijk om altijd de pH waarde in de gaten te houden. Het is de basis van alle andere zwembadchemicaliën die worden toegevoegd. Is de pH waarde niet in orde dan zullen andere middelen onvoldoende hun werk kunnen doen. voldoende aan wateronderhoud te doen. In het assortiment van ZwembadCompleet kunnen producten gevonden worden die zorgen voor een stabiel pH. De alkaliteit van jouw zwembadwater hangt nauw samen met de pH-waarde. Een stabiele pH-waarde wordt mede bepaald door de alkaliteit. De alkaliteit is de buffercapaciteit van het water om zichzelf te blijven neutraliseren. Omdat de pH-waarde, alkaliteit en de desinfectie van zwembadwater nauw samenhangen, adviseren wij van ZwembadCompleet graag over de desinfecterende middelen voor jouw zwembadwater.

Waterbehandeling met andere desinfecterende middelen

Aan jouw zwembadwater moet ook geregeld chloor worden toegevoegd. Chloor staat bekend om zijn desinfecterende werking. Wanneer een hoeveelheid chloor wordt toegevoegd, zullen vervelende geurtjes en bacteriën verdwijnen uit het zwembadwater. Wij raden aan wekelijks het chloorgehalte te controleren, zodat het water zijn desinfecterende werking blijft houden. Heb je moeite om te bepalen wat de ideale chloorwaarde van jouw zwembadwater is? Wij van ZwembadCompleet geven je graag advies. In plaats van chloor kan ook zwembadzout worden toegevoegd aan het water. Dit zwembadzout lost in het water op en in combinatie met een elektrolyseapparaat wordt het zout in zwembadchloor en natrium afgebroken. Doordat dit apparaat het zout kan laten scheiden indien nodig, is jouw zwembadwater altijd voorzien van een juiste hoeveelheid chloor. Ook raden wij aan regelmatig anti-alg toe te voegen aan jouw zwembadwater. Dit is een vloeibaar bestrijdingsmiddel tegen algen. Het anti-alg moet worden toegevoegd wanneer jouw zwembadwater groen kleurt of groene aanslag te vinden is op de zwembadwanden. Nadat anti-alg is toegevoegd, raden wij aan een vlokkingsmiddel toe te voegen aan het zwembadwater. Het toevoegen van vlokkingsmiddelen is een effectieve manier om de waterbehandeling te verzorgen. Vlokkingsmiddelen zorgen ervoor dat het zwembadwater niet troebel wordt en kan bacteriën verwijderen uit het water. Deze vlokkingsmiddelen maken van kleinere vuildeeltjes en bacteriën een grotere ‘vlok’, waardoor deze eenvoudig kunnen worden verwijderd door het zwembadfilter.

Waterbehandeling: wanneer welke producten aanschaffen?

Wanneer jij net een zwembad hebt aangeschaft, raden wij aan complete startsets aan te schaffen. Deze startsets, ook wel waterbehandelingssets, zijn in kleine en grotere variant beschikbaar en bevatten de eerste benodigdheden voor het zuiver houden van zwembadwater. Wanneer jij al langer over een zwembad beschikt en meerdere malen jouw zwembadwater behandelt, raden wij aan de producten voor waterbehandeling apart te bestellen. De losse producten voor waterbehandeling zijn vaak groter qua inhoud, waardoor je niet vaak de producten opnieuw hoeft aan te schaffen. In de winter is het ook belangrijk nog aan waterbehandeling te doen. Het blijven behandelen van het zwembadwater in de winter wordt ook wel winteronderhoud genoemd. Hierbij wordt een overwinteringsvloeistof toegevoegd aan het water, zodat jij jouw zwembad gebruiksklaar houdt tot de zomer.