Kies voor zoutelektrolyse, het perfecte kringloopsysteem

Zwemmen zonder last te hebben van rode ogen? Kinderen urenlang van het zwembad laten genieten ondanks gevoelige oren en/ of luchtwegen? Geen jeukende huid meer na het zwemmen? Door het installeren van een zoutelektrolyse apparaat op je zwembad geniet je van zacht water waar je praktisch geen omkijken meer naar hebt. Zodra je de zwembadpomp opstart gaat je eigen chloorfabriekje aan het werk. Zout is een verbinding tussen Natrium en Chloride. Opgelost zout dat in het zwembadwater aanwezig is wordt omgezet naar chloor. Nadat het zijn desinfecterende werking heeft gedaan gaat het een nieuwe verbinding aan met het aanwezige Natrium en er ontstaat opnieuw zout. Klaar om zich weer om te laten zetten naar chloor. Een eindeloos proces wat je veel chloorkosten en gezondheidsproblemen bespaart!

5 Artikelen |

Aflopend sorteren
 1. Davey MINISALT BMSC 8 (zwembaden tot 40m³)

  Davey Eco Salt 26 (zwembaden tot 130m³)
  Speciale prijs € 599,00 Normale prijs € 775,00
  1-2 werkdagen levertijd
 2. Davey Eco Salt 26 (zwembaden tot 130m³)

  Davey Eco Salt 26 (zwembaden tot 130m³)
  Speciale prijs € 1.099,00 Normale prijs € 1.445,00
  1-2 werkdagen levertijd
 3. Davey Eco Salt 20 (zwembaden tot 100m³)

  Davey Eco Salt 20 (zwembaden tot 100m³)
  Speciale prijs € 899,00 Normale prijs € 1.135,00
  1-2 werkdagen levertijd
 4. Davey Eco Salt 13 (zwembaden tot 60m³)

  Davey Eco Salt 13 (zwembaden tot 60m³)
  Speciale prijs € 749,00 Normale prijs € 969,00
  1-2 werkdagen levertijd

5 Artikelen |

Aflopend sorteren

Zoutelektrolyse helder uitgelegd. Hoe werkt het precies?

Het water uit je zwembad gaat via de skimmer/ bodemafvoer naar de zwembadpomp en zwembadfilter. Als laatste wordt het door een zoutelektrolysecel gevoerd. In deze cel wordt het water onder een kleine hoeveelheid stroom gezet. Natrium-Hypochloride is de Scheikundige naam voor zout. Door de kleine stroom die aan het water wordt toegediend valt Natrium en Hypochloride uit elkaar. We hebben nu zelf 2 nieuwe stoffen gemaakt.

1. Hypochloride

Het ontstaat na het zoutelektrolyseproces; Hypochloride. We hebben ons eigen chloor gemaakt uit het zout. Dit chloor gaat nu naar het zwembad en zal zijn desinfecterende werking gaan doen. Bacteriën en andere micro-organismen worden vernietigd. Het chloor dat zijn werk heeft gedaan bindt zich in het zwembad weer met het Natrium en voilá, Een nieuwe verbinding is ontstaan en er is weer zout.

2. Natrium

Nadat zout wordt gescheiden in Zout en Natrium blijft het Natrium achter in het zwembadwater. Dat doet verder niets maar is wel verantwoordelijk voor de smaak van het water. De zoute smaak zoals we die herkennen wordt veroorzaakt door Natrium. Het wacht geduldig in je zwembad op chloor dat zijn werk heeft gedaan om samen weer Zout te worden. 

werking zoutelektrolyse

Hoeveel zout zit er dan in mijn zwembad?

De meeste zoutelektrolyse systemen werken met een zoutgehalte tussen de 3 en 7 gram per liter water. Omdat je regelmatig een backwash (terugspoelen) uitvoert en je hierdoor zout verliest adviseren je om ongeveer 4 tot 4,5 gram zout per liter zwembadwater aan te houden. 

De meeste mensen denken bij de term zoutelektrolyse direct aan zeewater. Dit water is echter totaal NIET te vergelijken met een zoutwater zwembad. Zeewater bevat maar liefst 35gram zout per liter. Dat is bijna het 10 voudige dus! 

Heeft zoutelektrolyse ook nadelen?

Helaas zit er aan dit systeem ook een nadeel. Voor sommige zwembadbezitters is het onbelangrijk maar het kan zijn dat jouw zwembad minder geschikt is voor dit systeem. 

 • alle metalen onderdelen in je zwembad of zwembadtechniek moeten minimaal een RVS316 kwaliteit hebben. Het kan voorkomen dat er anders roestvorming gaat optreden op bijvoorbeeld je zwembadtrap (boutjes, lashechtingen etc.).
 • zorg dat je gebruik maakt van één of meerdere aardingssets. Je voorkomt hiermee dat je RVS materialen worden aangetast door roestvorming.