Zoutelektrolyse voor zwembaden: hoe werkt het?

blog zwembadcompleet zoutlektrolyse

Zoutelektrolyse kan je veel chloorkosten voor je zwembad besparen. Daarnaast voorkomt het ook veel gezondheidsproblemen. Maar wat is het nu precies? ZwembadCompleet, onderdeel van CompleetShops, vertelt je graag meer over de werking en de voor- en nadelen van zoutelektrolyse voor zwembaden.

Zoutelektrolyse: van zout naar chloor

Zoutelektrolyse maakt als het ware chloor aan door een klein beetje stroom te zetten op het zwembadwater. Zout is natriumchloride. Door middel van zoutelektrolyse worden chloor en natrium gescheiden. Vervolgens zal het chloride ervoor zorgen dat alle bacteriën in het zwemwater worden gedood, waardoor het zwemwater helder en gezond blijft. Wanneer het chloride uiteindelijk uitgewerkt raakt, dan bindt het zich weer aan het natrium en kan de totale cyclus worden herhaald. Dit betekent dat zoutelektrolyse het hele zwemseizoen door gewoon door kan blijven werken wanneer je slechts eenmalig zout toevoegt aan een zwembad dat voorzien is van een zoutelektrolyse apparaat.

Zoutelektrolyse is niet nieuw meer

In Nederland zijn we wellicht nog niet zo goed bekend met zoutelektrolyse, maar nieuw is het zeker niet. Het is namelijk zo dat er in andere landen, waaronder Australië en de Verenigde Staten, al tientallen jaren wordt gewerkt met zoutelektrolyse. Door de warme en lange zomers duurt het zwemseizoen daar veel langer, zeker in Australië en in de zonnigste staten van Amerika, waardoor zoutelektrolyse nog meer voordeel oplevert. Het systeem is dan ook al meerdere malen verbeterd en kent tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar belangrijke voordelen.

De belangrijkste voordelen van zoutelektrolyse

Zoutelektrolyse gaat vanzelf door. Dit betekent dat je geen extra maatregelen hoeft te nemen wanneer je een weekendje weg gaat of zelfs een paar weken met vakantie bent. Je zwembad blijft schoon en helder. De zoutelektrolyse cyclus zorgt voor een voortdurende zuivering. Het werkt volledig automatisch, het proces is geheel natuurlijk en daarom gezond. Daarnaast is elektrolyse een milieuvriendelijke keuze. Zwemkleding verkleurt niet meer, er zitten minder chemicaliën in het zwemwater en actieve zwemmers ontwikkelen geen klachten meer als gevolg van chloor. Het water is aangenaam zacht en je hebt geen last meer van een hinderlijke chloorlucht.

zoutelektrolyse blog

Nadelen van zoutelektrolyse

Elektrolyse kent nagenoeg geen nadelen, maar er is wel een belangrijk aandachtspunt. Op de rvs-onderdelen van het zwembad kan roestvorming op gaan treden door zoutelektrolyse. Dit kan eenvoudig worden voorkomen door materialen van hoge kwaliteit rvs te gebruiken en door de materialen te aarden. Er zijn mensen die de hogere aanschafprijs van elektrolyse apparaten zien als een nadeel. Dit nadeel is in werkelijkheid helemaal geen nadeel. Het is namelijk zo dat je geen chloor meer hoeft te kopen voor je zwembad en ook hoeft er nagenoeg geen onderhoud meer aan gevoerd te worden. De besparing in geld (chloor) en tijd (onderhoud) is zo hoog dat de kosten voor de aanschaf van een elektrolyse apparaat snel zijn terugverdiend.

Elektrolyse apparaat kopen

De aanschaf van een elektrolyse apparaat is eigenlijk altijd aan te raden, vooral omdat je uiteindelijk alleen maar van voordelen geniet. Je kunt nóg meer plezier uit je zwembad halen en je hoeft er helemaal niets voor te doen, behalve een elektrolyse apparaat kopen natuurlijk. Dit kun je tegen een heel aantrekkelijke prijs doen bij ZwembadCompleet. Wil je eerst meer informatie of advies? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.