Wat is een zwembadwarmtepomp en hoe werkt deze?

Zwembadwarmtepomp bestellen

Een zwembadwarmtepomp zorgt ervoor dat je in lekker warm water kunt zwemmen. Toch genereert een zwembadwarmtepomp eigenlijk geen warmte. Hoe zit dat precies? Wij van ZwembadCompleet, onderdeel van CompleetShops, leggen je graag uit wat een zwembadwarmtepomp precies is en hoe deze werkt. Wil je direct een betrouwbare zwembadwarmtepomp kopen? Dan kun je natuurlijk goed in ons online assortiment terecht.

Een zwembadwarmtepomp werkt met een ventilator

Een zwembadwarmtepomp genereert dus geen warmte, maar zorgt wel voor warmer zwemwater. Dit komt door de specifieke werking van de zwembadwarmtepomp, die op elektriciteit werkt. Er wordt gebruik gemaakt van een ventilator, welke warmte opvangt van de buitenlucht die door de zon is verwarmd. Deze warme lucht wordt door een ventilator onttrokken en gecirculeerd door een buitenluchtspiraal van de verdamper. Vervolgens zorgt vloeibaar koelmiddel in de verdamperspiraal ervoor dat de warmte wordt geabsorbeerd en daarna wordt het getransformeerd in een gas. 

De warmtewisselaar van de zwembadwarmtepomp

zwembad warmtepomp eco+

Het warme gas wordt in de compressor gepompt. Hierdoor neemt de warmte toe en wordt het omgezet in heet gas. Dit hete gas gaat door de condensor van de warmtewisselaar. De pomp circuleert het zwemwater dat uit het zwembad wordt onttrokken. Het water loopt door een filter en de warmtepompboiler. Terwijl het vloeibare koelgas en het water uit het zwembad tegelijkertijd door de warmtewisselaar worden gepompt, draagt het hete gas zijn warmte over aan het water. Het water wordt 3 tot 5 graden verwarmd tijdens het passeren en dan stroomt het warmere water terug in het zwembad. Het hete gas keert terug naar de vloeibare vorm en terug naar de verdamper, waar het hele proces opnieuw begint.

Wanneer gebruik je de zwembadwarmtepomp?

Je kunt voor je buitenzwembad altijd een goede zwembadwarmtepomp kopen. De zwembadwarmtepomp werkt in principe het meest efficiënt wanneer de buitentemperatuur minimaal 15 graden Celsius is. In principe is het zo dat er meer energie wordt verbruikt naar mate de buitenlucht koeler wordt. Zwembadwarmtepompen zijn specifiek ontworpen voor recreatieve waterverwarming. In Nederland worden buitenzwembaden vooral gebruikt in de zomer, waardoor het aanhouden van de minimale temperatuur van 15 graden Celsius eigenlijk nooit een probleem vormt.

De zwembadwarmtepomp verwarmt 3 tot 5 graden

Het water dat door de zwembadpomp door de warmtewisselaar wordt geperst, wordt tijdens het passeren van de warmtewisselaar 3 tot 5 graden verwarmd. Het water, nu warmer, stroomt dan terug naar uw zwembad. Op die manier wordt het zwembadwater effectief verwarmd, waardoor je ook op koelere dagen kunt genieten van aangenaam zwemwater. De zwembadwarmtepomp kan op de grond worden geplaatst, maar het is ook mogelijk om deze door middel van steunen op een bepaalde hoogte te plaatsen. Dit is natuurlijk net wat je zelf het meest praktisch vindt.

Direct een betrouwbare zwembadwarmtepomp kopen

Met een zwembadwarmtepomp kun je het zwemwater snel en effectief verwarmen. Er zijn veel verschillende soorten zwembadwarmtepompen beschikbaar. Wil jij een betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige zwembadwarmtepomp kopen? Kijk dan gerust verder in ons ruime assortiment. Wil je je laten adviseren bij het kopen van een zwembadwarmtepomp? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice.