Hoe houd je je zwembad schoon?!

Je houdt je zwembad graag schoon en netjes. Je kunt er juist dan heerlijk van genietens. Maar wat heb je nou precies nodig om je zwembad netjes te houden?  En als je zwembad dan toch vies is geworden, hoe maak je het dan zo goed mogelijk weer schoon? Hier zijn 5 belangrijke tips voor het schoonmaken van je zwembad! We aan in dit blog verder in op het reinigen. De waterbalans is echter een ander belangrijk onderdeel hiervan. Zorg dat je water de juiste pH en chloorwaarde heeft zodat het reinigen van je zwembad echt zin heeft.

1. De zijkanten, bodem en wanden reinigen

Schoon zwemwater begint natuurlijk bij het zwembad zelf. Als je de bodem, wanden en hoeken van je zwembad niet regelmatig reinigt zal er kalk en viezigheid gaan heschten. Vooral ter hoogte van de waterlijn ontstaat er kalkafzetting. Er zijn verschillende manieren om het zwembad zelf schoon te houden; je kunt handmatig viezigheid verwijderen en schoonmaken door middel van een zwembadstofzuigers. Maar de meest goedkope manier om dit te doen is door middel van een stofzuigerslang, stofzuigervoet en telescopische steel. Er zijn tegenwoordig ook zwembadstofzuigers die je niet hoeft aan te sluiten op de pomp. Deze hebben een eigen filterzak om het vuil in op te slaan. Om je zwembad te reinigen kun je ook een zwembadrobot het werk laten doen. Als je het schoonmaken van de wanden, bodem en hoeken goed bijhoudt, blijft je zwembad op de lange termijn langer schoon en mooi. 

Stofzuiger

Zwembadrobot

2. Viezigheid verwijderen uit het water

Viezigheid zoals bladeren etc. is slecht voor de kwaliteit van je zwembadwater, maar is erg gemakkelijk te verwijderen. Met een simpel schepnet kun je zelf eenvoudig deze viezigheid uit je zwembad halen. Ook blijven bladeren vaak in de skimmer zitten, dus is het zeer belangrijk dat deze regelmatig wordt geleegd. We maken met de netten verschil in oppervlakte schepnetten en dieptenetten. De ene is bedoeld voor drijvend vuil en het diepteschepnet is in te zetten om bladeren en vuil van de bodem te scheppen.

Schepnetten

3. Waterbehandeling

Het schoonhouden van je zwembadwater is natuurlijk ontzettend belangrijk! Zorg er daarom voor dat je het water uit je zwembad regelmatig test, en de geteste waardes neutraliseert met de daarvoor bestemde producten. 

Het water testen

Het is zeer belangrijk dat je je zwembadwater regelmatig test. De belangrijkste waardes die van belang zijn om te meten zijn: chloor, pH, alkaliniteit, en eventueel het zoutgehalte. Het meten van deze waardes kan op twee manieren: handmatig of met een elektronische tester.elektronische zouttester

Waardes neutraliseren

Wanneer er waardes afwijken is het belangrijk om producten toe te voegen om deze weer op het juiste niveau te krijgen. Door middel van chloor, pH- of pH+, TA+ of zwembadzout kun je de waardes gemakkelijk herstellen. Controleer na het toevoegen van deze producten voor de zekerheid nog een keer je zwembadwater. Bij warm weer en wanneer er veel wordt gezwommen is het verstandig om wat vaker de waardes van je water te controleren en bij te sturen. Het zwembadwater krijgt dan meer te verduren dus is het erg belangrijk dat het steeds wordt gecorrigeerd waar nodig.

testsets

4. Folie- en liner reinigen

Eens in de zoveel tijd is het nodig om de folie (of tegels)  grondig schoon te maken. Het is dan belangrijk dat je de juiste producten gebruikt voor een optimaal resultaat. Doot het gebruik van deze onderhoudsproducten reinig je het oppervlak maar het geeft ook vaak een beschermingslaag.

Met onze handige handborstels en sponzen kun je goed en grondig je folie bij de waterlijn reinigen. Gebruik een reinigingsmiddel om ook het hardnekkige vuil te verwijderen. 

handborstel waterlijn

5. Reinigingsvloeistoffen

Reinigingsvloeistoffen zijn onmisbare hulpmiddelen als het gaat om zwembadreiniging. Met behulp van verschillende reinigingvloeistoffen kun je je zwembad en zwembadonderdelen goed schoonhouden! Gebruik bijvoorbeeld Roldeck Ontkalker om kalk te verwijderen van je lamellenafdekking, en gebruik Filtercleaner om je zwembadfilters te reinigen. Door middel van het gebruik van deze vloeistoffen zal je op de korte- én lange termijn de materialen langer mooi kunnen houden en minder snel hoeven te vervangen.

roldeck ontkalker

Er zijn dus een aantal verschillende factoren die belangrijk zijn als het gaat om een schoon zwembad. De bovenstaande tips behandelen niet alle benodigde producten die nodig zijn om je zwembad schoon te houden, dit zijn enkel een aantal belangrijke tips voor een schoon zwembad. Het schoonhouden van je zwembad kan veel tijd in beslag nemen, maar het is wel erg belangrijk dit regelmatig bij te houden. Neem eens een kijkje op onze pagina's over waterbehandeling en zwembadreiniging voor meer producten en tips over het schoonmaken van je zwembad.