Hoe maak je je zwembad klaar voor de winter?

blog zwembadcompleet winterklaar maken zwembad

Je zwembad dien je optimaal te beschermen tegen mogelijke winterse invloeden. We helpen je graag bij het nemen van enkele voorzorgsmaatregelen om je zwembad veilig te laten 'overwinteren'.

Stap 1: het schoon maken en houden van je zwembad

Zorg dat je het zwembad in optimale conditie brengt en houdt. Daarmee bedoelen we dat het water in goede balans is en het volledig vrij is van bladeren, zand en andere verontreinigingen. Je kunt hiervoor diverse hulpmiddelen gebruiken. Ondanks dat er waarschijnlijk niet meer wordt gezwommen is het belangrijk dat de pH en chloorwaarde in orde zijn. Als de temperatuur van het zwembadwater onder de 15° C is gekomen en er geen verwachtingen zijn dat de temperatuur alsnog gaat stijgen kun je het zwembad definitief winterklaar maken. Gebruik hiervoor de bekende artikelen zoals een betrouwbare water tester met strips of een tester met tabletten.

Stap 2: het gedeeltelijk leeg pompen van je zwembad

Omdat er in de wintermaanden doorgaans veel neerslag valt in de vorm van regen, hagel en sneeuw dient het zwembad deze hoeveelheid op te kunnen vangen. Ook kan er bij vorst ernstige schade ontstaan aan je inbouwdelen waaronder skimmers, inspuiters en zelfs je jetstream. Pomp daarom het zwembad leeg tot onder de bovenste inspuiters. Je kunt natuurlijk je zwembadpomp gebruiken om het zwembad leeg te pompen. Zet je zwembadfilter op de 'backwash' stand. Dit heeft als voordeel dat ook je zand-(of glas) filter wordt gereinigd. Houd er rekening mee dat je skimmers droog komen te staan tijdens het leegpompen en je deze niet kunt gebruiken om het bad leeg te pompen. Als je een aanzuigleiding hebt die lager zit kun je deze het beste gebruiken en als je skimmer het enigste afzuigpunt is in je zwembad kun je ook je stofzuigerslang gebruiken om je bad voor circa 1/3 leeg te pompen. Houd je zwembad tijdens het gedeeltelijk leegpompen goed in de gaten om eventuele problemen tijdig op te merken. Je hebt tijdens het leegpompen ook de tijd om de wanden van je zwembad goed te reinigen. Het gedeelte dat normaal gesproken onder waterniveau staat kun je nu extra goed schoonmaken. Handige hulpmiddelen hiervoor zijn.

Borkler gel 

HTH Borkler Gel 1 liter winterklaar maken zwembad

De waterlijn is een kwetsbaar gedeelte als het gaat om vuil. HTH Borkler Gel is een zeer populaire reiniger. De gel kun je gebruik op alle ondergronden. Of het nu gaat om een betegeld- of folie zwembad de Borkler Gel van HTH helpt je om aangehecht vuil te verwijderen; ook kalkaanslag kun je met dit middel prima verwijderen.

Pool'Gom

HTH Borkler Gel 1 liter winterklaar maken zwembad

Pool'Gom reinigingsponzen. Deze set bevat 5 sponzen met 3 kleine en 2 grotere varianten. De sponzen zijn voorzien van speciale reinigingsmiddelen die actief worden als ze in contact komen met water, Ideaal om je zwembadwaterlijn grondig te reinigen. Tevens zijn de sponzen toe te passen voor het reinigen van allerlei andere materialen in en om het zwembad.

Handborstel

HTH Borkler Gel 1 liter winterklaar maken zwembad

De meest gebruikte handborstel door zwembadbezitters.Deze borstel heeft een handige greep en kun je gebruiken in combinatie met reinigingsmiddelen.

Twijfel je of je zwembad gedeeltelijk mag leegpompen neem dan contact met ons op. Sommige zwembaden (b.v. polyester mag je niet zomaar leegpompen omdat de kans bestaat dat het grondwater ze omhoog duwt. De hoogte van de grondwater stand is dus erg belangrijk alvoren je gaat beginnen met het gedeeltelijk leegpompen.

Stap 3: de zwembadtechniek

In de meeste gevallen staat je zwembadtechniek boven waterniveau en kun je ervan uit gaan dat er geen water meer aangevoerd wordt naar je technische ruimte. Zorg dat alle elektrische apparaten worden ontdaan dan spanning. Aan de onderzijde van het filtervat vind je de aftapkraan. Met behulp van deze kraan dien je je filtervat leeg te laten lopen; gebruik hiervoor een opvangbakje. Wanneer je het filterzand wenst te vervangen is het verstandig om de deksel van het filtervat te verwijderen. Hierdoor kan het zand drogen de komende wintermaanden; in het voorjaar haal je het er dan makkelijker uit dan nu het geval is. Draai alle koppelingen los en zorg dat je alle (rubberen) O-ringen verwijderd. We adviseren je om eventueel foto's te maken met je mobiele telefoon van de plaatsen waar deze O-ringen zich bevinden. Vet alle O-ringen in en berg ze vervolgens vorstvrij op. Schroef de manometer (drukmeter) los van het filtervat en bewaar ook deze op een vorstvrije plek. Tap vervolgens de zwembadverwarming af indien aanwezig. Vooral de verwarming is een vorstgevoelig onderdeel van je zwembad. Als je een warmtepomp hebt haal je deze eerst van de spanning af. Draai vervolgens de koppelingen op het apparaat los zodat het water eruit loopt. Met behulp van een compressor blaas je de leidingen nog even goed door. Een winterhoes voor je warmtepomp is geen overbodige luxe. deze hoes beschermt je warmtepomp tegen wind, sneeuw, regen en ijs. Tap vervolgens je zwembadpomp af. Heb je een regeling voor bijvoorbeeld je pH of Chloor? Volg dan de instructies in de handleiding van het betreffende apparaat. Elektrodes dienen te worden verwijderd en veilig worden opgeborgen volgens de instructies.

Stap 4: je zwembadleidingen beschermen

Als je zwembadapparatuur is losgekoppeld blaas je de de leidingen droog met behulp van een compressor. Aan de binnenkant van je zwembad plaats je nu overwinteringspluggen in je inspuiters en eventuele stofzuigeraansluiting. Dit voorkomt dat er water vanuit je zwembad in de leiding loopt. In de skimmer(s) plaats je een gizzmo. Een gizzmo vangt de druk van ijs op die anders schade aan de binnenkant van je skimmer aan kan brengen. 

Stap 5: het plaatsen van winterdrijvers

Plaats nu voldoende winterdrijvers in het bad. Deze beschermen je zwembadwanden bij vorst. IJs zet uit en de druk die hierdoor vrij komt wordt opgevangen door de winterdrijvers. Ook zorgen ze ervoor dat het ijs wordt onderbroken. 

Deze winterdrijvers zijn 50cm lang en dien je aan elkaar te koppelen om de druk van ijs op te vangen. Plaats ze diagonaal in je zwembad of nog beter in de vorm van een hoefijzer. De winterdrijvers hebben een lengte van 50cm per stuk. Het aantal drijvers dat je plaatst is afhankelijk van de maat van je zwembad. Bij iedere drijver zit een koppelstuk waarmee je ze aan elkaar vast kunt maken.

Hoeveel winterdrijvers heb je nodig voor jouw zwembad?

Bij een zwembadmaat van:

6 x 3 meter: bij diagonale plaatsing 15 winterdrijvers
8 x 4 meter: bij diagonale plaatsing 18 winterdrijvers
10 x 5 meter: bij diagonale plaatsing 22 winterdrijvers
12 x 6 meter: bij diagonale plaatsing 26 winterdrijvers

Uiteraard kun je het beste de diagonale afstand van je zwembad nameten om precies te weten hoeveel winterdrijvers je nodig hebt.

Je kunt hierbij ook deze formule gebruiken:

√ (lengte zwembad² + breedte zwembad²)
voorbeeld: 8 meter, breedte 4 meter: √ (8² + 4²) = 8,94 meter.
bereken nu het aantal winterdrijvers
in het geval van bovenstaand voorbeeld:

8,94 meter / 0.50 (cm) = 17 winterdrijvers

winterdrijvers zwembad winterklaar maken

Stap 6: voeg overwinteringsvloeistof toe

overwinteringsvloeistof zwembad winter klaar maken

Ondanks dat je je zwembad klaar hebt gemaakt voor de winter loopt het achtergebleven zwembadwater gevaar voor algengroei en kalkaanslag.  Je zwembad loopt in de winter gevaar voor algen groei en vooral kalkaanslag. Overwinteringsvloeistof biedt hier de helpende hand. Het water blijft gedurende de winter helder. Na de winter zul je merken dat je het zwembad weer snel gebruiksklaar hebt. Voordat je dit middel gaat gebruiken adviseren we je om eerst het water een shockbehandeling te geven met chloorshock. Na 24 uur kun je de overwinteringsvloeistof toevoegen. Voor iedere 15m³ zwembadwater heb je 0.5 liter overwinteringsvloeistof nodig. Voeg eind januari nogmaals een 2e dosering toe voor een optimaal resultaat.

Stap 7: plaats de afdekking over het zwembad

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen dien je als laatste het zwembad af te dekken met een afdekzeil. We adviseren om met een lichtdicht zeil af te dekkken. Wij maken deze graag op maat voor je. Neem hiervoor gerust contact met ons op voor een offerte.